Lakástüzek megelőzése!

2013.01.06 12:37
   A lakástüzek jelentős része kis odafigyeléssel sok esetben megelőzhető lenne, hiszen legtöbbször figyelmetlenség, feledékenység a szerencsétlenség vagy a technikai meghibásodás oka.

Ezért a fűtési időszak kezdetén sem késő szakemberrel ellenőriztetni a különböző tüzelő-fűtő berendezéseket.

A lakástüzek egyik legjellemzőbb forrása a nyílt láng használata; példaként a hagyományos tüzelési berendezések, így a kályhák, a kandallók említhetők, illetve a legtöbb tűzeset a konyhákban keletkezett az olaj vagy a zsír belobbanása miatt. Az égő olajat tilos vízzel oltani, mert nagyobb veszélyt és súlyos égési sérüléseket is okozhat!

Az említett fűtőberendezések közelében éghető anyagokat tárolni nem szabad, ugyanis azok a kipattanó parázstól vagy a hőtől lángra kaphatnak. Tipikus esetnek nevezhető, amikor a kandalló vagy kályha fölé teregetett ruhák meggyulladnak. A másik jellemző ok a gyertyák nem megfelelő használata, amelyek könnyen tüzet okozhatnak. Az elektromos zárlat miatt is keletkezhet lakástűz, amely ellen úgy lehet védekezni, hogy a készülékeket használat után nemcsak készenléti állapotba helyezzük, hanem leválasztjuk a hálózatról, hosszabb ideig tartó távollét esetén pedig kihúzzuk a konnektorból. Továbbá a lakás elektromos hálózatát időnként szakemberrel célszerű átnézetni.

Az ágyban dohányzás is a gyakoribb okok közé sorolható.

A gyerekek elől pedig ugyanolyan gondosan el kell zárni az öngyújtót és a gyufát, mint a gyógyszereket, vegyszereket. A lakástüzek sérültjei, illetve áldozatai többnyire kisgyermekek, idős, esetleg beteg személyek, mert ők még, vagy már nem tudnak megfelelő módon reagálni veszélyhelyzetben.

Szintén visszatérő probléma a szén-monoxid mérgezés, mert ez a gáz a levegőnél valamivel könnyebb, színtelen, szagtalan, nehezen érzékelhető, viszont a gázkészülékek karbantartásával vagy jelzőkészülék beszerzésével a veszély megelőzhető.